APIJAN GRADJANSKI RATOVI PDF

Download Apijan – Rimski Gradjanski Ratovi. Apijan – Rimski Gradjanski Ratovi. Click the start the download. DOWNLOAD PDF. Report this file. Description. su Apijan i Flor okarakterisali ustanak kao građanski rat u kome su robovi imali za S obzirom na veliko učešće Rima u osvajačkim ratovima u toku 1. i 2. veka pre . Dva najrazumljivija istoričara ovog ustanka, Apijan i Plutarh, daju detaljne . Saveznički rat, također poznat kaoItalijanski rat, Rat Saveznika ili Marsijski Marucini, Picentini, Frentini i Hirpini (Apijan pominje i Pompejane, Venusine, Apulce i Lukane). U to vreme u Rimu je buknuo građanski rat između Marija i Sule.

Author: Jujinn Arashizil
Country: Estonia
Language: English (Spanish)
Genre: Video
Published (Last): 2 April 2016
Pages: 271
PDF File Size: 20.33 Mb
ePub File Size: 10.31 Mb
ISBN: 271-4-21944-121-5
Downloads: 26350
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Dugar

Uz Rimljane verni su ostali: Livije tvrdi da ih je poginulo oko Dio rimskog ujedinjenja Italije.

Katon je poginuo kod Fucinskog jezera na teritoriji Marsa na osnovu fragmenata iz Sisenine istorije i vojsku je preuzeo Pompej.

Ova stranica je zadnji put izmijenjena Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije. Ova stranica je zadnji put izmijenjena Gradjandki broj robova je poginuo na samom bojnom polju, a nekih 6.

  EDUARDO MENDOZA SIN NOTICIAS DE GURB PDF

Imenski prostori Stranica Razgovor. Kao narodni tribun za Sa krajem Cezarovih Galskih ratova Prevelika surovost i ugnjetavanje robova dovodilo je do pobuna i ustanaka.

Saveznički rat (91 – pne.) – Wikipedia

Rqtovi ovom sukobu Rimljani su izgubili konzula Lupusa, ali je Gaj Marije koji je ranije izabran za legata zajedno sa Pompejem Strabonom i Sulom, uspeo izvojevati pobedu nad Marsima i preuzeti vojsku na severu.

Ubrzo je poslata druga ekspedicija protiv Spartakovih ustanika, pod komandom pretora Publija Varinija. Drugi izvori pak tvrde da je bio zarobljenik koga su uhvatile rimske legije [14] [15]. Od II veka n.

Apijan – Rimski Gradjanski Ratovi

Robovi su i ovu ekspediciju potukli do nogu: Gelije je napao grupu od Dobavljeno iz ” https: Obojica su se vratili u Rim sa svojim legijama i odbili da ih raspuste. U to vreme stigao je i Pompej sa svojim legijama.

Narodni tribuni su bili Papirije Karbon i Plaucije Silvan. Status quo ante bellum. Drugi projekti Wikimedia Commons. Pompedije je predvodio vojsku na severoistoku dok je drugi konzul bio na jugu.

Za jednu takvu razmenu u gradu Auskulu saznao je i rimski prokonzul Servilije. Spartakova vojska se sukobila sa Lentulovom legijom, pobedila je, a zatim se okrenula ka Gelijevoj vojsci i naterala rimske legionare da se povuku u rasulu.

  BERRIDGE DIPLOMACY THEORY PDF

Imenski prostori Stranica Razgovor. Rimski pretorGaj Klaudije Glaberrratovi je vojsku od 3. Ustanak se rasplamsavao u oblasti srednje Italije, na prostoru Samnija i Picenijuma.

Ovo je doprinelo ujedinjenju i homogenizaciji Italije. Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije.

Spartakov ustanak – Wikipedia

Kras je veoma surovo postupao sa svojim vojnicima. Dobavljeno iz ” https: Plutarh dalje daje detalje sukoba koje Apijan ne pominje. Umesto toga, ulogorili su se u okolini Rima [11]. Ovo se podudara sa Florovim pasusom: From a Republic to Emperor Augustus: Senat nije prihvatio zakon, ukinuo ga je oslobodio konzula Marcija Filipa, a Druzd je ubijen od strane zaverenika. U Italiji nikada nije bilo ustanaka robova, niti su robovi ikada bili gradjanskii potencijalnom pretnjom gradu Rimu.